miercuri, 21 martie 2012

Cheile Turului (Tureni) - o prezentare generala

Se afla situate in extremitatea NE a Muntilor Trascau la contactul acestora cu clinele domoale si valurite ale Campiei Transilvaniei.

Ca origine sunt chei de epigeneza formate prin adancirea vaii paraului V. Turului in spinarea calcaroasa, nivelata, a Culmii Sandulestilor. Desi pare ciudata aparitia acestor chei salbatice acolo unde relieful energic al Muntilor Apuseni pare ca se pierde iremediabil in monotonia cuestelor Campiei Transilvaniei, raspunsul trebuie cautat in comportamentul rocilor carstificabile in momentul in care apele paraului au intersectat pintenul calcaros aflat sub depozitele moi sedimentare. Albia Paraul Racilor, cum este denumit de localnici, odata grefata in lama de calcare tithonice a devenit constransa la o evolutie preponderent pe verticala. Cheile Turului se inscriu in categoria formelor de relief carstic tinere, in plina si accelerata evolutie, fapt evidentiat de profilul transversal adanc si ingust, sub forma de “V” evident si de cel longitudinal caracterizat de numeroase rupturi de panta, rezultand repezisuri si mici cascade.

Sunt unele dintre cele mai salbatice chei din Muntii Apuseni, profilul ingust cu pereti verticali facandu-le dificil de parcurs.

Lungimea cheilor este amplificata de faptul ca apele si-au grefat cursul oblic fata de orientarea Culmii Petrestilor, rezultand o lungime totala a defileului de 1850 metri.

In Cheile Tureni sunt cunoscute 29 de grote si pesteri de mici dimensiuni, cea mai lunga avand 64 metri de galerii.

 
 
 
 
 
Zona "Turnurilor"
Versantul stang cu plantatii de pin negru
 
   
   
 
Peretele "Spalat"
 
 
 
 
 
 
"Turnurile Gemene"
 
 
 
Portalul "Africa"
 
"Turnurile" vazute prin portalul pesterii "Sura Mare"
   
 
 
 
Cascada "Evantai"
 
 
   
Pilierul numit "Popa Tiganilor"

Pajisti cu colilie (Stipa sp.)
Guster (Lacerta viridis)
Una din foarte numeroasele vulpi care isi gasesc adapostul in relieful framantat al cheilor
Rhinocoris iracundus

2 comentarii:

  1. Din pacate asa e, au "grija" localnicii de asta. Si, tot din pacate, e doar una dintre probleme. Se mai poate adauga: gunoiul depozitat chiar pe marginea defileului, constructii ilegale si altele. Am sa scriu in curand, detaliat, si despre aceste aspecte...

    RăspundețiȘtergere