miercuri, 30 iulie 2014

Distrugeri de specii şi habitate protejate în Situl Natura 2000 Făgetul Clujului - Valea Morii

Un incident foarte grav a avut loc la mijlocul acestei luni în cuprinsul Sitului Natura 2000 ROSCI0074 – “Făgetul Clujului – Valea Morii” unde au fost distruse mai multe sute de exemplare din specia protejată Ligularia sibirica iar habitatul de arin negru (habitat prioritar) din acelaşi perimetru a fost defrişat. In plus suspectăm că se încearcă drenarea zonei mlăştionase deoarece unul din cursurile de apă ce alimentează mlaştina este deviat faţă de pozitia cunoscută de noi. Zona defrişată se afla în apropierea Coloniei Făget.

Zona este cunoscută de oamenii de ştiinţă încă din 1872 când acesta a fost descoperită de către Gabor Wolff iar în urma cercetărilor palinologice şi paleoclimatice realizate de Florin Pendea de la Univ. Babes-Bolyai a rezultat că este unul dintre cele mai importante locuri din România pentru studiul ultimelor două perioade glaciare pe teritoriul ţării noastre. 

Actualmente în perimetrul afectat, constituit din habitate de mlaştini alcaline şi păduri aluviale cu arin negru (ambele protejate de legislaţia naţională si europeană), se găseşte cea mai numeroasă populaţie relictă cunoscută de Ligularia sibirica din Transilvania şi una din putinele ramase in cuprinsul sitului Natura 2000 – “Făgetul Clujului – Valea Morii”. Distrugerea este atăt de intensă încât din cele aproximativ 200 de exemplare ce înfloreau anual în acest perimetru am reuşit să mai identificăm doar 4 exemplare integre care vor înflori în acest an.

In apropierea arealului cu Ligularia sibirica au mai fost defrişate alte două suprafeţe aflate tot in cuprinsul sitului Natura 2000.

 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu