joi, 7 mai 2015

Proiectul “Natura de lângă mine: prin cunoaștere o protejez” se lansează la Cluj Napoca

Asociația Natura Transilvaniei – Custodele Siturilor Natura 2000, ROSCI233 Someşul Rece și ROSCI0074 Făgetul Clujului – Valea Morii, în parteneriat cu Asociația Ecouri Verzi, lansează proiectul “Natura de lângă mine: prin cunoaștere o protejez” în baza contractului de finanțare încheiat cu Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

Proiectul  se desfășoară în perioada mai-septembrie 2015 și este finanțat de Fundaţia pentru Parteneriat prin programul ”Spaţii Verzi” – componenta de finanţare „Arii Naturale Protejate”, program ce urmăreşte promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:
- Creșterea nivelului de cunoaștere și apreciere a Ariei protejate Pădurea Făgetului-Valea Morii
- Implicarea activă a unui număr de 100 de copii școlari în activitatea de protejare și administrare a sitului Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii prin activități practice în aria protejată
- Promovarea importanței ariei protejate și a capitalului natural al acesteia în rândul publicului larg
- Creșterea nivelului de conștientizare a necesității respectării unui cod de conduită în cadrul ariei protejate
- O activitate aparte ce va fi desfașurată în cadrul proiectul este concursul foto pentru copii: “Natura prin ochii mei”, unde micii vizitatori sunt așteptati să surprindă natura și importanța ei așa cum o văd ei. Ulterior pozele vor fi expuse in mediul online, câștigătorul fiind ales prin vot.

Considerăm ca fiind foarte importantă implicarea copiilor în astfel de proiecte, întrucat copilul de azi este adultul de mâine, și dacă de mici vor ințelege importanța naturii și impactul pe care omul îl are asupre ei, adultul de mâine va fi mai responsabil, mai atent și un partener al naturii.

În cadrul proiectului mai dorim să realizăm:
- Reabilitarea rețelei de marcaje turistice din sit, realizarea unei hărți cu toate marcajele turistice și de observare a naturii din sit precum și ștergerea marcajelor neavenite;.
- Igienizarea unei suprafeţe de minim 500 ha;
- Printarea si distribuirea unui număr de 150 bucăți ghid de buzunar
- Realizarea si montarea a 7 panouri informative despre existența, limitele și importanța ariei protejate.
- Participarea a min. 100 de copii şi tineri la prezentări, activităţi educative şi activităţi practice tip Junior Ranger în ariile protejate, în decursul celor 5 luni de desfășurare a proiectului
1000 de participanți la evenimentele publice cu un nivel de informare mai ridicat în ceea ce privește existența ariei protejate;
- Informare mai bună cu privire la ecosistemul pădure din Făgetul Clujului- Valea Morii în rândul a cel puțin 200 de vizitatori ai ariei
- Realizarea unei baze de date cu arborii seculari din pădurea Faget și evidențierea celor mai spectaculoși ca puncte de interes în cadrul traseelor de vizitare.
- Realizarea unei expoziții de fotografie cu acces public, minim 20 fotografii expuse din cele realizate de copiii participanți la proiect.

- Valoare totală a proiectului este de 29,685.00 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este 19,945.00 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu