joi, 29 mai 2014

Izvoraşul cu burtă galbenă – o nouă specie protejată pentru Situl Natura 2000 "Făgetul Clujului - Valea Morii"

Bombina variegata, specie de amfibian de mici dimensiuni, trăieste în mod natural în apropierea pâraielor şi râurilor, utilizând în special micile ochiuri de apă temporare ce se formează în zona inundabilă a acestora. In prezent, datorită numeroaselor indiguiri şi a altor modificari ale cursurilor de apă, specia s-a reorientat spre băltile de mici dimensiuni formate de-a lungul drumurilor de pamant sau la marginea acestora, în cariere, balastiere sau alte diverse excavaţii, fiind din acest punct de vedere o specie pionier.

Chiar dacă în România este o prezenţă obişnuită, la nivel european (mai cu seama in Europa Răsăriteană), datorita modificarii si pierderii habitatelor, această specie este tot mai rară.

Desi nu este listata deocamdata ca fiind prezentă in cadrul Sitului Natura 2000 „Făgetul Clujului – Valea Morii”, eram aproape siguri de prezenta acestei specii. Intr-o recenta actiune am reuşit să o identificăm in teren si să documentăm prezenţa ei urmand să fie prevăzute măsuri specifice de conservare şi pentru această specie în viitorul Plan de management, momentan aflat în lucru.

Un comentariu:

  1. stiti ce mi-a zis fiul meu cand a vazut ca citeam postul asta? mami asta e broscuta pe care o pupa o printesa si se transforma in printul din poveste? m-a amuzat tare mult...dar daca ma uit mai bine vad ca e tare dragalasa pentru o broscuta si ca intr-adevar s-ar putea transforma intr-un print

    RăspundețiȘtergere